Läs om Månadens föremål. En pushke, insamlingsbössa.

Varje månad visar vi ett av våra föremål från samlingarna på webben. Denna månad är det en:

Pushke – insamlingsbössa

Enligt judisk lära ska alla människor ge en viss del av sin inkomst till tsedaka, välgörenhet, en slags skatt som bidrar till de mindre bemedlades väl och ve. Ett sätt att göra det var att lägga pengar i en liten ask eller låda som stod i hemmet eller synagogan, på jiddisch kallad pushke.

1901 grundades Keren Kajemet Lejisrael, en fond vars syfte var att köpa land i Palestina. En man vid namn Haim Kleinman kom då på idén att massproducera pushkes för detta ändamål, så att alla judiska hem och organisationer kunde hjälpa till. Hans påfund ”den lilla blå bössan” är än idag en av de mest kända symbolerna för sionismen. Några av bössorna kunde se lite annorlunda ut, där en del av de tysktillverkade, som den på bilden, istället hade formen av en bok.

Idag betalar de flesta sin tsedaka över nätet med kontokort, eller varför inte med Swish? Även Judiska Museet har nu uppdaterat sina metoder och skaffat sig ett swishnummer, för att enkelt och smidigt låta alla vara med att bidra till bygget av det nya museet! Var med om det unika att bygga ett nytt judiskt museum på en autentisk plats, den första synagogan i Stockholm. Glöm inte att skriva ditt namn.
Judiska Museets SWISH: 1234029914 Postgiro går också bra PG: 55253-9.