Finn judiska spår i den svenska historien

Tävla och vinn fina priser från Judiska Museet (värde 500 kr)

Gör så här: Lös korsordet och skicka in de tio rätta svaren genom att fylla i formuläret nedan före den 15 augusti 2017. Vinnarna kommer att meddelas på e-post.

Obs! Genom att delta i tävlingen godkänner du även att få information om framtida aktiviteter på Judiska Museet.

FRÅGOR

1. Denna kung tillät år 1775 grundandet av Sveriges första judiska vadå?
2. I Tyska kyrkan konverterades 12 judar år 1681. Händelsen fick namnet ”Det stora…” vadå?
3. Vad heter organisationen som låg bakom operation Vita bussarna under Förintelsen?
4. På vilken gata ligger numera Judiska Museet?
5. Vad hette den man som grundade Stockholms judiska församling år 1775?
6. Vad hette den svenska konstnären som bl. a målade verket ”Det sjungande trädet”?
7. Vilket namn hade den österrikiske invandrare som kom att bli en av Sveriges mest populära formgivare?
8. Vad heter den stadsdel i Stockholm där de s.k. östjudarna bosatte sig kring förra sekelskiftet?
9. Vad hette det tidigare kvarteret där man byggde Stockholms första synagoga?
10. Jämte Stockholm och Göteborg, i vilken svensk stad fick judar bosätta sig enligt judereglementet från 1782?

SVAR

1.