Bernard Sidi

sidi12002.01.07 – 2002.02.28

Tolkningar av Sefer Yetzirah

Sefer Yetzirah (Skapelseboken) är den äldsta kabbalistiska boken.

Kabbalistisk konst som spränger ramarna!
Kanske är han vår tids Chagall? Bernard Sidi visade för första gången sina mycket personliga tolkningar av Skapelsens bok om även kallas Sefer Yetzirah. Skapelsens bok som är den första kabbalistiska boken skrevs på 900-talet. Den är den mest mystiska av alla kabbalistiska böcker.

Huvudsyftet med utställningen var att visa hur religionen kan inspirera en konstnär och hur konflikter, paradoxer som bottnar inom judendomen uttrycks inom konsten. Bernard Sidi har i sina verk inspirerats av nummermystiken och magin, som förekommer i Sefer Yetzirah. Sidi utgår från texten i boken men i allra högsta grad använder han sig av sin egen sprudlande fantasi. Bilderna bågnar av mönster, människor, djur, former och färger. Här möts vardagsliv, religion och fantasi i en okonventionell blandning. Skrattet ligger alltid nära till hands! Det till synes naiva och nästan barnsliga i Sidis bilder döljer i själva verket en djup insikt i de klassiska judiska texterna.

Vem är då Bernard Sidi ?
Bernard Sidi föddes år 1936 i Paris. Han bär på erfarenheter från nazisternas ockupation i Paris då han levde gömd i en potatiskällare. Han bodde i Israel som tonåring och i franska centralmassivet som nygift småbarnsförälder. I dag bor han i Israel, Ein Karem utanför Jerusalem. Han har aldrig gått någon konstutbildning, men har ställt ut både i Israel och USA. Han har lätt att bli otålig över vardagens materiella krav och känner störst trygghet i fantasins alternativa verkligenhet, så som livet borde vara.

Erika Aronowitsch
museichef Judiska Museet